Skip to main content
Teknik

Svenska spelundret fortsätter att växa!

By 24 april 2023No Comments

Esport och datorspel har blivit alltmer populära under de senaste åren och har nått en bred publik runt om i världen. Det är inte bara en hobby längre utan också en livsstil för många människor, som både spelar och tittar på esportevenemang.

Esport handlar om att tävla i datorspel på en professionell nivå, där spelarna tränar och tävlar i lag eller individuellt för att vinna stora prispengar och ära. Och det finns en mängd olika spel som spelas på den professionella nivån, allt från strategispel som League of Legends till actionspel som Counter-Strike: Global Offensive.

Men esport och datorspel är inte bara för de professionella spelarna. Många människor spelar dator- och mobilspel som en hobby eller ett sätt att koppla av efter en lång dag på jobbet. Det finns också många spel som är särskilt populära på mobila enheter, till exempel spel som Candy Crush Saga eller Pokemon Go.

En bra plats att hitta information och nyheter om allt som rör spelvärlden är på spelbloggen Killgame.se. Där kan man läsa om allt från de senaste spelsläppen till esportturneringar och recensioner av spel. Det är också en bra plats att hitta tips och råd om hur man förbättrar sitt spelande eller hur man väljer rätt utrustning för att få den bästa spelupplevelsen.

Esport och datorspel är definitivt här för att stanna och fortsätter att växa i popularitet. Så om du är intresserad av att följa de senaste trenderna inom esport och datorspel, eller om du letar efter tips och råd för ditt eget spelande, ta en titt på Killgame.se.

Svensk spelindustri – Fakta och siffror

  • Antal bolag: Enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen finns det över 200 spelutvecklingsbolag i Sverige.
  • Antal spel: Svenska spelbolag har utvecklat och lanserat många kända spel, inklusive Minecraft, Candy Crush Saga och Battlefield-serien.
  • Omsättning: Svensk spelindustri omsatte 20,4 miljarder kronor år 2020, en ökning med 17% jämfört med föregående år.
  • Antal anställda: Enligt en rapport från Dataspelsbranschen hade svenska spelutvecklingsbolag totalt 8 160 anställda år 2020.
  • Export: Spelindustrin är en av Sveriges största exportbranscher och står för cirka 10% av landets totala varuexport.
  • Populära genrer: Bland de mest populära genrerna inom svensk spelindustri finns actionspel, rollspel, strategispel och spel inom kategorin casual games.
  • Investeringar: Svenska spelbolag har under de senaste åren lockat till sig stora investeringar från utländska företag. Exempelvis köpte den kinesiska speljätten Tencent majoriteten av aktierna i svenska Sharkmob för 1,5 miljarder kronor år 2019.
  • Utbildning: Sverige har flera högskoleprogram inom spelutveckling, inklusive en kandidatexamen i Speldesign på Blekinge Tekniska Högskola och en Master of Science i spel och verklig tid interaktionsdesign på KTH.